Account
Logo
Zoeken
8.2 °C

Hij steelt en vriendin heelt: jaar cel

vr 24 juli 2009, 21.03 uur

LEEUWARDEN - Verleden week zat haar vriend nog in het beklaagdenbankje, vrijdag was een 44-jarige inwoonster van Drachten zelf aan de beurt om zich voor de rechter te verantwoorden. De vriend (45) wordt, samen met de partner van de zus van de vrouw, door Justitie verantwoordelijk gehouden voor 83 inbraken in Friesland, Groningen, Drenthe en in de kop van Overijssel. Een deel van de buit is teruggevonden in de woning van de Drachtster en haar vriend. De vriend hoorde -net als zijn zwager- vorige week een celstraf van vier jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

De vrouw kreeg voor haar aandeel in de zaak -medeplichtigheid bij een diefstal en heling van heel veel gestolen spullen- vrijdag een celstraf van een jaar. Haar vriend wilde tijdens de behandeling van zijn zaak helemaal niets zeggen. In feite zou hij zich tegenover zijn vriendin hetzelfde hebben gedragen. De vrouw wist dat er allemaal spullen in huis stonden -in elke kamer stond een flatscreen tv- maar als ze ernaar informeerde zou haar vriend hebben gezegd dat ze zich er niet mee moest bemoeien en dat het allemaal 'handel' was. 'Ik geloofde hem', zei de Drachtster.

De politie vond in de woning van het stel meerdere dvd-spelers, telefoons, horloges, laptops en zelfs een zilveren geboortebeker met de naam 'Remco' erin gegraveerd. De vrouw had geen idee waar de beker vandaan kwam. Allemaal spullen die van diefstal afkomstig waren. 'Ik wist niet dat het zoveel was', zei de verdachte. 'Het is maar een fractie', reageerde de rechter. Er waren twee vrachtwagens voor nodig om de gestolen goederen af te voeren. Dat er ook spullen waren gevonden in twee garageboxen in Buitenpost die op haar naam stonden, zei de Drachtster niet zoveel.

Ze beweerde dat ze de boxen had gehuurd om meubels in te zetten. De politie had de zwagers al een poosje op de korrel en luisterde hun telefoons af. Op 24 maart kreeg de Drachtster een telefoontje van een kennis -een naam wilde ze niet noemen, ze noemde de man consequent 'meneer X'- dat er bij een beddenzaak in Groningen iets te halen viel. Uit de beddenzaak werden diezelfde avond spullen gestolen. De vrouw ontkende er ook maar iets mee te maken te hebben, maar volgens de rechter heeft ze zich wel degelijk met de diefstal bemoeid. Ze gaf zelfs via MSN het juiste adres door aan een van de dieven.

Het stel leidde een luxeleventje -er werd vakantie gevierd op Kreta en ze hadden voor een kleine 10.000 euro een nieuwe keuken besteld- terwijl de vriend een UWV-uitkering kreeg en de Drachtster geen inkomsten had en zelfs in de schuldsanering zat. Dat was voor de officier van justitie een teken dat de verdachte had moeten weten dat er iets niet in de haak was. 'Ze heeft heel bewust de kop in het zand gestoken. Ze heeft niet willen weten waar de goederen vandaan kwamen', aldus de officier. De rechter deed er nog een schepje bovenop: 'U wist donders goed wat er allemaal aan de hand was'. De uitspraak in de zaak tegen de twee zwagers is aanstaande dinsdag.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid




regionaal nieuws

Centrale As bij Dokkum krijgt nieuw asfalt

Centrale As bij Dokkum krijgt nieuw asfalt

regionaal nieuws

Dieselolie op A7: kilometers lange file

Dieselolie op A7: kilometers lange file


ondernemend nieuws

Kooy Transport neemt Niek Dijkstra Transport over

Kooy Transport neemt Niek Dijkstra Transport over