Account
Logo
Zoeken
8 °C

Eis 1,5 jaar voor koppige drankrijder

vr 17 juli 2009, 14.02 uur

LEEUWARDEN - Hoeveel kansen mag een hardleerse drankrijder krijgen, voor hij keihard aangepakt moet worden? Wat officier van justitie Petra van der Vliet betreft heeft een 22-jarige Jistrumer zijn krediet bij Justitie verspeeld. Zij eiste voor de rechtbank in Leeuwarden een celstraf van anderhalf jaar en een rijontzegging van vijf jaar voor roekeloos rijgedrag, het veroorzaken van een eenzijdig ongeval met zwaar lichamelijk letsel en het weigeren van een bloedproef. De Jistrumer haalde in 2005 zijn rijbewijs, sindsdien werd hij ieder jaar veroordeeld voor rijden onder invloed. Tussendoor kreeg hij ook nog een boete voor te hard rijden.

De man heeft al eens de alcohol en verkeer cursus van het CBR moeten volgen. Hij vond het maar een slechte cursus. 'U hebt er ook niets van opgestoken', merkte een van de rechters op. In de nacht van 1 mei vorig jaar knalde de verdachte op de Hiltsjemouiswalden bij Twijzelerheide met een geleende VW tegen een boom. In een flauwe bocht was hij de macht over het stuur kwijtgeraakt. Uit een eerste blaastest bleek dat de Jistrumer teveel had gedronken. Hij en twee inzittenden raakten gewond. Een 19-jarige Leeuwarder liep gekneusde knieën op. Hij lag op de achterbank te slapen. De verdachte had een gebroken pols. Zijn vriendin, een toen 17-jarige inwoonster van Hurdergaryp, was er het slechtst aan toe.

Het meisje miste twee voortanden. Naast talloze inwendige verwondingen, waaronder een perforatie van de dunne darm, had de Hurdegarypse een gebroken lendewervel opgelopen. De Jistrumer heeft volgens Van der Vliet dan ook volstrekt onverantwoord gehandeld door het meisje uit de auto te halen om haar in een andere auto te zetten. 'Ze had wel een dwarslaesie op kunnen lopen', meende de officier. Het meisje heeft in het MCL in Leeuwarden een week in coma gelegen. Toen ze eind mei door de politie werd gehoord, had de Jistrumer nog nooit wat van zich laten horen, of laten weten dat hij spijt had. Dat was toch het minste geweest wat hij kon doen, vond de rechter. 'Ik kan mij moeilijk uiten', reageerde de verdachte.

Even later voegde hij eraan toe dat de politie hem had verboden contact op te nemen met zijn vriendin. De twee wonen nu weer samen. Het meisje kampt nog altijd met de naweeën van het ongeval; ze heeft er littekens aan overgehouden, onder andere in haar gezicht, ze slikt nog steeds medicijnen en ze heeft een slokdarmvernauwing. De Jistrumer had verklaard dat hij die avond bij een vriend vier of vijf flesjes bier had gedronken. In de kroeg had hij evenementenbier gehad. Hoeveel dat er precies waren geweest wist hij niet meer -'Vier, vijf of zes', schatte hij zelf. Hij zei dat hij tijdens het rijden afgeleid werd toen zijn vriendin op de radio naar een zender zocht. Hij begon zelf ook aan de knoppen te draaien. 'Ik was even te behulpzaam', zei hij. Nadat de VW tegen de boom was geknald, stuiterde de auto terug de weg op.

Merkwaardig genoeg belde de verdachte meteen na het ongeluk zijn vader en niet naar 112. 'Ik was in paniek', zei de Jistrumer. Zijn vader had nog geprobeerd de auto te verslepen. Daar moest volgens de Jistrumer niets achter gezocht worden. 'Dat was om meer ongelukken te voorkomen'. De vader zou getracht hebben de weg weer vrij te maken. Op advies van zijn vader had de verdachte een bloedproef in het ziekenhuis geweigerd. 'Ik wou geen naalden meer in mijn lichaam', zei de Jistrumer. Hij had al wel in het 'kleine' apparaat geblazen, dat gaf een promillage van 1,17 aan.

De verslavingszorg concludeert dat de verdachte zijn drankprobleem ontkent. Hij drinkt veel en snel en hij kan slecht maat houden. Als hij drank op heeft, overschat hij zijn eigen kunnen. De Jistrumer ziet geen toegevoegde waarde in een begeleiding door de verslavingszorg om zijn drankprobleem aan te pakken. Hij denkt dat het meer op zal leveren als hij het probleem zelf aanpakt. Hij zegt dat hij op dit moment niet of nauwelijks meer drinkt. Zijn vriendin houdt zijn drankgebruik nauwlettend in de gaten. De officier maakt zich 'hele grote zorgen'. Niet zozeer om de verdachte, meer om de mensen die hem ooit tegen zullen komen als hij weer de weg op gaat.

'Op het moment dat u alcohol op heeft bent u een ongeleid projectiel. U bent levensgevaarlijk', aldus Van der Vliet. Zij was geschrokken van de foto's van het ongeluk. De VW lag behoorlijk in de kreukels. 'Ik denk dat u in uw handjes mag knijpen dat u en uw vrienden het ongeval hebben overleefd'. De reactie van de Jistrumer naar aanleiding van de strafeis was opmerkelijk. 'Ik vind de straf te licht', zei hij, nadat hij de officier 1,5 jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar had horen eisen. Hij vindt dat hij zijn opstelling zoals die na het ongeval is geweest, niet door de beugel kan. 'Hoe ik mij heb gedragen, dat ik geen spijt heb getoond. Ik heb ongelofelijk veel spijt'. De rechtbank doet op 30 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer