Account
Logo
Zoeken
7.2 °C
Vragen over misleidende led-campagne
© WâldNet

Vragen over misleidende led-campagne

ma 30 maart 2009, 13.25 uur

LEEUWARDEN - Gedeputeerde Staten wordt dinsdag op het matje geroepen over de campagne "Ik stap oer". De provincie wil via de campagne ervoor zorgen dat elke Fries een led-lamp gaat kopen. Donderdag bracht deze site aan het licht dat de leds, welke bij de Poiesz worden verkocht, niet voldoen aan teksten die op het doosje staan. De Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân omschreven de campagne een dag later als misleidend, terwijl beide organisaties de campagne gewoon steunen met een reclame campagne.

Minder licht
Er worden bij de campagne Ik stap oer twee soorten led lampen verkocht. Op het doosje van Lemnis staat dat het licht te vergelijken is met een gloeilamp van 40 Watt. Niets is minder waar. De led (203 Lumen) geeft echter niet eens meer licht dan een gloeilamp van 25 Watt (210 Lumen). WâldNet baseert zich op meetgegevens van Elektrokern Schuurman uit Drachten.

Minder besparing
De besparing van de led lampen laat ook te wensen over. Zo wordt op het doosje van de Tiparo-led aangegeven dat de lamp 80% stroombesparing geeft. Volgens de metingen van Elektrokern Schuurman uit Drachten blijkt echter dat maximaal 56% is.

Elektrokern Schuurman is een elektrotechnische groothandel die haar eigen producten onderzoekt voordat ze verkocht worden. Op de Bedrijvencontactdagen besloot het bedrijf om de lamp van de provincie Fryslân eens onder de loep te nemen waardoor duidelijk werd dat de lamp kwaliteit minder goed was dan werd aangegeven.

GrienLinks gaat dinsdag in elk geval vragen stellen aan Gedeputeerde Staten over de ontstane situatie. Of klanten hun geld terug kunnen krijgen na aankoop van de led lamp is momenteel nog niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of de provincie de misleidende campagne laat stoppen. Er is in inmiddels al een Poiesz supermarkt die de campagne zuil voorlopig even in het magazijn heeft gezet vanwege de negatieve publiciteit.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity


kwijt / misdaad in je straat

Bowie vermist in Burgum

Bowie vermist in Burgum




kwijt / misdaad in je straat

Wie mist deze sleutel?

Wie mist deze sleutel?


regionaal nieuws

Opnieuw mega druk op vrijmarkt in Drachten

Opnieuw mega druk op vrijmarkt in Drachten