Account
Logo
Zoeken
11.5 °C

Manon Thomas wil € 5000 smartengeld

vr 27 maart 2009, 19.22 uur

LEEUWARDEN - 'In een jolige bui' had de 39-jarige Amelander een pikant blootfilmpje van zijn voormalige buurvrouw op YouTube gezet. Dat die buurvrouw de voormalige Miss Holland Manon Thomas was en dat die als bekende Nederlander, doordat het filmpje voor honderdduizenden internetters te zien was, daardoor weleens beschadigd zou kunnen raken, daar had de in Nes woonachtige kok niet bij stilgestaan.

'Achteraf heb ik er enorm veel spijt van', zei hij vrijdag tijdens de strafzitting bij de Leeuwarder rechtbank. 'Het was absoluut niet mijn bedoeling om Manon Thomas persoonlijk te kwetsen'. Dat had hij wel gedaan, getuige de schriftelijke verklaring die Thomas in het strafdossier had laten voegen. De impact die de verspreiding op internet van het filmpje en een serie naaktfoto's op haar gezin heeft gehad is volgens Thomas enorm geweest.

De Nesser zei dat hij niet aan de gevolgen had gedacht toen hij het filmpje online zette. Hij bestreed overigens dat hij de foto's, van een vakantie in Mexico, op internet had gezet. Hij had wel foto's in de gedeelde mappen van zijn MSN geplaatst. Alleen zijn contactpersonen konden erbij komen. Dat hij daarmee, zoals de rechtbankvoorzitter het uitdrukte, 'ook een deur openzette, waardoor het over de hele wereld uit kon waaieren', ook daar had de verdachte van tevoren niet bij stilgestaan.

De man woonde in Sneek, naast Manon Thomas en haar echtgenoot toen hij in 2005 binnendrong in het draadloze computernetwerk van de buren. Hij gebuikte het netwerk om zelf te kunnen surfen. Later ontdekte hij dat zijn computer meerdere harde schijven detecteerde, ook die van de computer van de buren. Het was een kwestie van tijd voor hij de bestanden met de foto's en het filmpje van Thomas ontdekte, die hij vervolgens naar zijn eigen computer kopieerde. Al gauw vertelde hij aan zijn vrienden wat hij op zijn computer had staan.

In 2007 circuleerden de naaktfoto's van Thomas op het internet. In november van dat jaar zette de verdachte, hij woonde inmiddels weer op Ameland, na een avondje stappen het gewraakte filmpje op YouTube. Het filmpje was gemaakt door de man van Manon Thomas, evenals de foto's. Door de afbeeldingen en de film op internet te plaatsen heeft de man het portretrecht en het auteursrecht geschonden, vindt de officier van justitie. De echtgenoot van Thomas is de maker.

Laat het een les zijn voor iedereen die iets soortgelijks van plan is, waarschuwde de officier. 'Elke internetsite die hiermee doorgaat riskeert strafvervolging'. De officier richtte zich rechtstreeks tot de verdachte, die volgens haar 'alle wetten en normen van fatsoen' heeft geschonden: 'U moet zich schamen'.

Omdat niet met zekerheid vastgesteld kon worden dat het draadloze netwerk van Thomas beveiligd was, vroeg de officier vrijspraak voor punt 1 op de dagvaarding: computervredebreuk. Voor de andere drie feiten, belediging -door het plaatsen van het filmpje op YouTube-, schending van het auteursrecht en het portretrecht, eiste de officier een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Verder zou de Amelander 5000 euro smartengeld aan Thomas moeten betalen. Uitspraak op 10 april.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aubade in Kollum

Aubade in Kollum

regionaal nieuws

Geslaagde 21e Kollumerkatloop

Geslaagde 21e Kollumerkatloop





regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland