Account
Logo
Zoeken
4.5 °C

Alleenstaande dames jarenlang gestalkt

di 11 november 2008, 17.05 uur

LEEUWARDEN - Jarenlang besloop en begluurde een onbekende man tientallen alleenstaande vrouwen in Gorredijk. De vrouwen kregen brieven met schunnige teksten in de bus, of de enveloppen werden op ramen geplakt of op balkons gegooid. De onbekende afzender liet pakketjes met gloednieuwe lingerie achter, hij hing vrouwenslips aan de waslijn of liet gebruikte herenonderbroeken achter.

Officier van justitie Roelof de Graaf zei dinsdag op de zitting van de Leeuwarder rechtbank dat hij in de twaalf jaar dat hij voor justitie werkt nog nooit zo'n 'bijzonder dossier' onder ogen gehad. De dader heeft een tiental slachtoffers gemaakt in Gorredijk, waarvan vier zaken uiteindelijk aan de rechtbank werden voorgelegd.

De man kwam niet op de zitting, hij schaamt zich. Hij was bang dat de slachtoffers of dorpsgenoten in de zaal zouden zitten. De identiteit van de stalker kwam op 1 april bij toeval aan het licht. Het ging om een 50-jarige inwoner van Gorredijk, die per abuis werd aangezien voor een inbreker.

Vlak voor de politie hem aanhield, gooide de man een brief op de grond. Een oplettende agent herkende het handschrift, dat kwam precies overeen met de brieven die al sinds 2001 bij alleenstaande en gescheiden vrouwen in Gorredijk werden bezorgd. De brieven waren stelselmatig schunnig en seksueel geladen.

Sommige teksten waren volgens een van de slachtoffers 'te vies voor woorden'. De afzender zette zijn seksuele fantasieën op papier, hij richtte zich niet alleen tot de vrouwen, als er dochters in huis waren schreef hij daar ook over. Sommige brieven waren bedreigend, een keer dreigde de Gorredijkster met verkrachting, een andere keer schreef hij dat hij het slachtoffer af zou maken als zij naar de politie zou stappen.

Sommige vrouwen kregen pakketjes van postorderbedrijven met lingerie, andere keren liet de man slipjes, tampons, seksblaadjes en enveloppen met geld achter. Een vrouw vond bij de achterdeur condooms die gevuld leken met sperma. De man liet duidelijk blijken dat hij de vrouwen en hun gezinnen in de gaten hield, wat het alleen nog maar bedreigender maakte. Een van de slachtoffers is jarenlang gestalkt.

Er werden camera's opgehangen bij de woningen van de slachtoffers. "Om te achterhalen wie deze engerd was", zei de officier. Sommige slachtoffers bleven hele nachten wakker om de dader te betrappen. De stalker liet zich niet pakken, totdat dat op 1 april van dit jaar per ongeluk gebeurde. De man heeft zich - op aandringen van de politie - aangemeld voor een behandeling.

"Dat lijkt me wel nodig, want dit is niet gezond", zei de officier. De Gorredijkster had de reclassering beloofd dat het nooit weer zou gebeuren. De Graaf had zijn twijfels. "Ik wil het eerst zien en dan geloven. Als je het zoveel jaren doet dan bestaat het niet dat je er van de ene op de andere dag van af bent."

De officier vond de feiten te ernstig en te bedreigend om de verdachte met een werkstraf weg te laten komen. Hij eiste een gevangenisstraf van vier maanden, plus vier maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân