Account
Logo
Zoeken
8.8 °C

Burenruzie in Burum liep uit de hand

vr 10 oktober 2008, 17.36 uur

LEEUWARDEN - Het begon met een kapotte regenpijp, het draaide uit op pesterijtjes, intimidatie en bedreigingen. De 44-jarige Burumer kon niet goed tegen de overlast die zijn buren volgens zijn zeggen veroorzaakten. De buurman schreeuwde tegen zijn kinderen en de kinderen schopten 'continu' een bal tegen zijn muur. 'Ik werd er gestoord van', zei de man vrijdag tegen de politierechter.

Praten met de buren was volgens de verdachte niet mogelijk. 'Dat wouden ze niet'. Nadat hij een keer met een steen was bedreigd, was hij daarmee gestopt. De manier waarop hij het daarna aanpakte, bracht hem voor de rechter. Hij had water over de schutting gegooid -op het hoofd van het buurmeisje- en pindakaas op tegels en stoelen van de buurlui gesmeerd.

Verder had hij bij de buren voor de ramen gestaan terwijl hij kung fu-achtige bewegingen maakte en had hij de mensen met de dood bedreigd en uitgemaakt voor 'terrorists'. Het waren volgens de verdachte reacties geweest op wat de buren hem aandeden. 'Het was pure pesterij van hun kant. Hij was steeds aan het uitdagen, provoceren.'

Dat zijn vriendin over hem had gezegd dat hij wel vaker problemen heeft met mensen en dan de schuld bij de ander legt, kon de Burumer zich niet voorstellen. 'Ik kan goed met de andere buren', zei hij. De reclassering kwam tot de conclusie dat de man de neiging heeft zichzelf in de slachtofferrol te drukken.

De verdachte had een drankprobleem, de alcohol maakte hem agressief. Sinds november vorig jaar is hij helemaal gestopt met drinken. 'Ik ben veel helderder', zei de Burumer. Hij was geschrokken van de schadeclaim van de buren. Gezamenlijk vorderden zij 3000 euro smartengeld, plus een paar honderd euro aan gemaakte onkosten.

'Buitenproportioneel' vond de advocaat, die eraan toevoegde dat de buurlui naar zijn mening om ieder wissewasje aangifte deden. De rechter veroordeelde de verdachte tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 weken. De Burumer moet 1200 euro smartengeld aan de buren betalen. Hij komt onder toezicht van de reclassering te staan. Het huis van de buren staat volgens de officier van justitie inmiddels te koop.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity


kwijt / misdaad in je straat

Bowie vermist in Burgum

Bowie vermist in Burgum




kwijt / misdaad in je straat

Wie mist deze sleutel?

Wie mist deze sleutel?


regionaal nieuws

Opnieuw mega druk op vrijmarkt in Drachten

Opnieuw mega druk op vrijmarkt in Drachten