Account
Logo
Zoeken
8.2 °C

30 jaar celstraf geëist in moordzaak

do 21 augustus 2008, 17.13 uur

LEEUWARDEN - Dertig jaar cel voor moord en dubbele poging tot moord was de vordering van officier van justitie Petra Hoekstra in de strafzaak die bekend werd als de moordzaak Harkema-Kootstertille. In de nacht van 2 februari reed de nu 44-jarige verdachte uit Harkema eerst naar de woning van de vriend van zijn ex-vrouw, aan de Nijewei in Harkema. Hij schoot de vriend, toen 43, van dichtbij door het hoofd. De 37-jarige vrouw werd met een schot in de maagstreek geveld. Alles gebeurde razendsnel terwijl het achtjarige zoontje van de bewoner boven in bed lag.

De verdachte reed door naar Kootstertille, naar de woning van de 36-jarige Murkje de Vries, de ex-partner van het mannelijke slachtoffer, aan de Seine. De vrouw werd in de dakgoot van haar woning van korte afstand door het hoofd geschoten. Toen de politie arriveerde was zij al overleden. De verdachte was richting Duitsland gereden, waar hij een paar uur later bij het plaatsje Bunde door een Nederlands arrestatieteam werd opgepakt.

Een centralist van 112 heeft 'live' kunnen meemaken wat zich in de woning aan de Nijewei heeft afgespeeld. Gillen, schreeuwen en pistoolschoten waren via de openstaande telefoonlijn te horen. Ongeveer een half uur later kwam de tweede melding binnen: aan de Seine in Kootstertille werden schoten gehoord. In de woonkamer in Harkema trof de politie de gewonde ex van de verdachte en de zwaargewonde bewoner aan.

Murkje de Vries heeft nog kans gezien het dak van haar woning op te vluchten. Tevergeefs, de Harkemaster schoot haar door het openstaande raam in het hoofd. Terwijl het slachtoffer weerloos in de dakgoot lag, vuurde hij nogmaals.

Het mannelijke slachtoffer heeft ontzettend veel geluk gehad. 'Het is echt een wonder dat die man nog leeft', aldus een deskundige. Het slachtoffer moest een oog missen. Zijn gezicht is verminkt en hij heeft als gevolg van het hersenletsel forse stoornissen, fysiek, motorisch, verstandelijk en psychisch. Door de enorme stress kreeg zijn moeder diezelfde nacht een hartaanval. 'Mijn hele leven is kapot' ,schreef hij in zijn slachtofferverklaring. Zijn zoontje staat onder behandeling van een psycholoog.

De ex-vrouw raakte gewond aan de arm en de romp, als gevolg van het schot in de borst. Ook zij kampt met de emotionele gevolgen. Ze voelt zich schuldig en -volkomen onterecht volgens de officier - verantwoordelijk voor de daden van haar ex-partner. Die werd bijzonder emotioneel toen de rechtbankvoorzitter om een reactie vroeg. 'Elke dag wou ik wel dat ik het terug kon draaien. Ik wil mijn leven wel geven, als zij het terug kon krijgen', zei hij huilend.

In de maanden voor de aanslagen zou hij tegen diverse mensen gezegd hebben dat hij ervoor zou zorgen dat de Harkemaster zijn ex niet zou krijgen. 'Dan schiet ik hem neer'. Een tweede getuige wist te melden dat de verdachte heeft gezegd dat hij beide slachtoffers 'werkelijk dood' zou schieten als hij erachter kwam dat ze met elkaar omgingen.

Over Murkje de Vries zou hij gezegd hebben dat 'dat mens' zijn ex-vrouw 'gek' zou hebben gemaakt. Mensen die hem die bewuste avond hadden gezien, hadden niet echt iets aan hem gemerkt. Wel had hij aan iemand gevraagd om langs de woning van de vriend van zijn ex te rijden, om te kijken of de de vrouw daar was. Toen hij later naar huis toe reed, was hij er zelf ook langs gereden.

Hij reed vervolgens naar huis, haalde het pistool en de moker uit de loods naast zijn woning en ging terug, eerst naar de Nijewei en vervolgens naar Kootstertille. Terwijl Dölle het dossier voorhield, zei de verdachte telkens dat hij zich niets, of bijna niets meer kon herinneren.

Hij wijt het gebeurde aan het feit dat hij overspannen was, hij zou een black out hebben gehad. En hij had gedronken en medicijnen geslikt. De officier zag echter een verdachte voor zich die 'een overduidelijke koelbloedigheid en planmatigheid' aan de dag heeft gelegd, waaruit afgeleid kan worden dat hij precies wist waar hij mee bezig was. Hij had zijn ex-vrouw vaker bedreigd, ook met het pistool. 'Waar wil je het gaatje hebben', zou hij toen gezegd hebben. Toen de politie langs kwam om het wapen op te halen, gaf hij een speelgoedpistooltje mee. Daar had hij volgens zijn zeggen nog steeds vreselijk spijt van. Hij had zijn vrouw in januari ook al eens bijna gewurgd met een badjas.

Vooral tijdens de verhoren had de verdachte redelijk gedetailleerde verklaringen afgelegd. Details van wat zich in de woning in Harkema had afgespeeld stonden hem tijdens de verhoren nog helder voor de geest, was de rechtbankvoorzitter opgevallen. De Harkemaster had de politie verteld dat hij het mannelijke slachtoffer van dichtbij door het hoofd had geschoten. Ook wist hij nog dat zijn ex haar truitje had rechtgetrokken toen hij naar binnen stormde.

In het telefoongesprek met zijn broer zei de verdachte (na de twee aanslagen): 'Zij hebben mijn leven verpest en ik heb hun leven verpest'. Wat de politie opgeschreven had, moest volgens hem met een korreltje zout worden genomen. 'Ze zijn slim hoor, bij de recherche'. Alles bij elkaar duidt het volgens de officier op een weloverwogen en doordachte daad. 'Het gedrag en de handelingen van verdachte waren duidelijk gericht op de dood van de ex en de vriend'.

Tijdens en na de gebeurtenissen in Harkema en Kootstertille had de man volgens Hoekstra de tegenwoordigheid van geest om het wapen door te laden en te herladen. Hij heeft genoeg tijd had om na te denken over waar hij mee bezig was. De officier had overwogen om levenslang te eisen. Als de verdachte, die volgens het PBC volledig toerekeningsvatbaar is, een strafblad had gehad, was dat wellicht gebeurd. Nu bleef het bij een eis van dertig jaar cel voor moord en twee pogingen tot moord. Uitspraak: 4 september.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Politie 'jaagt' op 120 jongeren tijdens Jachtseizoen

Politie 'jaagt' op 120 jongeren tijdens Jachtseizoen


ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer