Account
Logo
Zoeken
17.8 °C

Rechter: hond mag terug naar baasje

di 8 april 2008, 16.37 uur

LEEUWARDEN - Een inwoonster van Drachten (22) huilde dinsdag letterlijk tranen met tuiten op de Leeuwarder rechtbank. Ze viel snikkend in de armen van familieleden toen de politierechter bekendmaakte dat ze haar hond terug zou krijgen. De Drachtense was de hond al bijna een half jaar kwijt. Het dier zou teveel lijken op een Pitbullterriër en werd op 23 oktober vorig jaar in beslag genomen. Na de uitspraak klonk er gejuich en een luid applaus vanaf de publieke tribune.

De hond werd na de inbeslagname onderzocht door iemand van de Algemene Inspectiedienst (AID). Aan de hand van een lijst met karakteristieken kwam de AID'er tot de conclusie dat de hond 'van het Pitbullterriër-type' was. De eigenares was er altijd van uitgegaan dat het dier een kruising was tussen een Amerikaanse Staffordshire terriër en een Jack Russell. Zij had de hond -'Rocky' geheten- vijf jaar geleden van haar moeder gekregen.

Het was haar aan alles af te zien dat zij het er heel erg moeilijk mee had dat ze het dier moest missen en een poos niet heeft kunnen zien. Haar advocaat had een tegenonderzoek laten doen door een bekende hondenkeurmeester. Die kwam tot heel andere conclusies dan de man van de AID. Het zou ten eerste gaan om een kruising van een herdershond en een bullterriër. Verder was er een soort gedragstest uitgevoerd.

Daaruit kwam de hond naar voren als 'alert en vriendelijk'. Hij vertoonde bovendien 'aanvaardbaar gedrag'. Volgens de expert was de hond 'absoluut geen Pitbull-type'. Die conclusie bracht de officier van justitie ertoe om de rechter te vragen een deskundige van de overheid definitief antwoord te laten geven op de vraag om wat voor type hond het dan wel ging. Dat ging de rechter een stapje te ver.

De officier van justitie was akkoord gegaan met het tegenonderzoek van de hondenkeurmeester. Dan had het volgens de rechter op de weg van de officier gelegen om eerder aan te geven dat hij het niet eens was met de conclusies van deze deskundige en dat hij een derde onderzoek wilde. Mede op basis van het tweede onderzoek kwam de rechter tot een vrijspraak. Hij bepaalde dat de hond terug mag naar zijn baasje. Getuige haar emotionele reactie was de vrouw daar duidelijk heel erg blij mee.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



tech & media

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk






regionaal nieuws

Bliksem slaat in op woning in Kollum

Bliksem slaat in op woning in Kollum



regionaal nieuws

Wolkbreuk treft Buitenpost: overal water

Wolkbreuk treft Buitenpost: overal water