Account
Logo
Zoeken
8.5 °C

Ouders slachtoffer koesteren geen wrok

do 6 maart 2008, 18.44 uur

LEEUWARDEN - Het was muisstil in de grote zaal van de Leeuwarder rechtbank toen de ouders van Rinze van Wieren uit Zwaagwesteinde donderdagochtend hun schriftelijke slachtofferverklaring voorlazen. Hun 23-jarige zoon kwam op 27 juli 2006 om het leven bij een verkeersongeval op de Rykswei bij Kootstertille. Hij was met zijn motor op een bestelbus gebotst die uit de tegenovergestelde richting kwam. De bestuurder van de bus, een 58-jarige inwoner van Koostertille, was op de verkeerde weghelft terechtgekomen.

De bestuurder van de Ford Transit moest donderdag terechtstaan. De ouders van het slachtoffer benadrukten dat zij de man niets verwijten. Ze hadden de officier van justitie verzocht om geen straf te eisen. Net als zij is hij al genoeg gestraft, vinden zij. De ouders verwoordden het zelf kernachtig: 'Het zal je maar gebeuren dat je je kind verliest, maar jij zult maar degene zijn waardoor dat tot stand is gekomen'. Ze plaatsten destijds zelfs een reactie op Wâldnet, waarin ze benadrukten dat ze geen wrok koesterden jegens de bestuurder van de bus.

Er was en is veelvuldig contact tussen de families. De verdachte is met zijn vrouw en zijn zoon op de begrafenis geweest. De man voelt zich onmachtig, omdat hij zich niets van het ongeval kan herinneren. Hij weet niet meer dat hij met zijn bestelbus op de linker weghelft terechtkwam. Ook de botsing met de tegemoetkomende auto en de motor weet hij zich niet te herinneren. Hij kwam weer bij zijn positieven toen zijn auto op de kant in de sloot lag. Hij vermoedt dat hij een black-out heeft gehad. Hij wist zeker dat hij niet, zoals aanvankelijk werd gemeld, in slaap is gevallen.

De bestuurder van de personenauto, een toen 33-jarige Heerenvener, kampt nog altijd met de gevolgen van het ongeval. De man had ondermeer een hersenschudding, een ingeklapte long en een gebroken onderarm. Fysiek en geestelijk is hij nog lang niet de oude. Ook met hem heeft de Koostertilster contact gehad. De officier van justitie hield in zijn eis in hoge mate rekening met het verzoek van de ouders van het slachtoffer om geen straf op te leggen.

De ouders zijn 'eigenlijk de beste raadsman' voor de verdachte, zei de officier. Hij verwijt de verdachte dat hij, zoals het juridisch heet 'aanmerkelijk onachtzaam' heeft gereden, dan wel dat de Tilster 'onzorgvuldig rijgedrag' heeft vertoond. Er is wat de officier betreft geen sprake van opzet. Hij verzocht de rechtbank om de verdachte schuldig te verklaren maar een straf achterwege te laten. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27.3%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.3%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.2%
Geen mening  
27.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog