Account
Logo
Zoeken
21.7 °C

Wiet als medicijn tegen de pijn

vr 11 januari 2008, 19.35 uur

LEEUWARDEN - Het is bewezen dat cannabis voor chronisch zieken een heilzame werking kan hebben. Sinds een paar jaar mag de huisarts cannabis -of hennep, of wiet- voorschrijven voor mensen die er baat bij hebben. Het is alleen wel hartstikke duur en, volgens de kenners, is de medicinale wiet veel minder van kwaliteit dan het 'echte' huis, tuin en keukenspul dat gewoonlijk op straat of in de coffeeshop te koop is.

Een 69-jarige man uit De Valom moest vrijdag voor de rechter verschijnen omdat hij in het schuurtje achter zijn woning hennep had geteeld. 185 plantjes had de politie geteld, plus nog eens 600 gram hennep. De bewoner heeft al dertig jaar reuma. 'Het is een wondermiddel', zei hij tegen de rechter. Hij trekt er 's avonds thee van en na twee koppen slaapt hij als een roos, zonder pijn.

Voor een thuiskweker was dit echter een veel te grote hoeveelheid, vandaar dat de politie op 15 mei vorig jaar langs kwam. Er was nog een opmerkelijk detail: de politie was getipt door een man die had gezegd dat hij drie kilo wiet had gekocht van de verdachte, die hij bij de voornaam noemde. 's Mans adres stond zelfs in zijn TomTom. 'Ik sta er versteld van', zei de 69-jarige. 'Ik heb nog nooit wiet verkocht'.

Sinds kort gebruikt hij de door de huisarts voorgeschreven wiet. Met een prijs van ruim 45 euro per vijf gram is dat financieel niet op te brengen en de zorgverzekeraar vergoedt het niet. De advocaat vond dat zijn cliënt in aanmerking kwam voor een 'rechterlijk pardon'. Er was sprake van een zogeheten 'overmachtssituatie': vanwege de omstandigheden kon de verdachte eigenlijk niet anders dan de hennep zelf te verbouwen. De rechter ging daar niet in mee.

Volgens de advocaat gebruikt de verdachte ongeveer 700 gram wiet per jaar. Een deel van de opbrengst zou hij hij met een lotgenoot delen. Dan bleef er nog een behoorlijke hoeveelheid over, als er per plant 25 gram hennep geoogst kan worden, redeneerde de rechter. Bovendien was er geen verklaring van een deskundige, zoals een arts, dat de man de wiet nodig heeft. Rekening houdend met de omstandigheden en de fysieke toestand werd de verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Is het een gemeentelijke taak om subsidie te verlenen aan Pride-boten?

Ja  
12.6%
Nee  
87.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog