Account
Logo
Zoeken
21.6 °C

Oplichter uit Surhuisterveen opgepakt

vr 16 november 2007, 16.05 uur

SURHUISTERVEEN - Een 36-jarige garagehouder uit Surhuisterveen en een 50-jarige man uit Vaassen zijn vorige maand door de politie aangehouden voor een oplichtingszaak rond autoleaseing. De twee mannen worden verdacht van: witwassen, oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Eén benadeeld leasebedrijf deed bij de politie aangifte van verduistering van 18 auto’s, met een gezamenlijke waarde van ruim 1 miljoen euro. Van deze auto's zijn inmiddels 5 auto's terecht.

De politie hield gelijktijdig met de aanhoudingen een aantal zoekingen in twee bedrijfspanden en zes woningen annex bedrijfspanden. Vier panden in Surhuisterveen en panden in Leerdam, Lemmer, Notter en Zwolle. Er werden vooral boekhoudingen van de bedrijven inbeslaggenomen. Na het onderzoek van deze informatie worden meer aanhoudingen verwacht.

Globale werkwijzen
Met extern geld leasden beide mannen, onder hun firmanaam, auto’s bij een leasebedrijf. Dat bedrijf leasde de auto’s - te goeder trouw - weer via hen, als tussenpersoon, aan personen die niet aan de acceptatievoorwaarden van reguliere leasebedrijven voldoen of aan lieden die hun naam niet bij leasebedrijven bekend willen maken. Veelal betroffen dit personen uit het criminele circuit die het aangehouden tweetal van geld voorzagen. Het ging hierbij voornamelijk om auto’s uit het duurderde segment (BMW en Porsche).

Daarnaast werden geleasde auto’s, die door de gebruikers waren ingeleverd bij hun tussenpersoon (de beide verdachten), niet bij de leasemaatschappij (de feitelijke eigenaar) teruggebracht. De niet ingeleverde auto’s werden daarna doorverkocht of onderverhuurd/geleased. Ook werden kentekens van deze, niet terugbezorgde auto’s, overgeschreven van de leasemaatschappij naar kopers.

Van de aan leasemaatschappijen geleverde auto’s, werden hogere dagwaarden en actuelere leeftijden gefingeerd. Auto’s werden ‘omgekat’ en van andere kentekens voorzien, waarbij soms meerdere auto’s met hetzelfde kenteken rondreden. Daarnaast werden nieuwe auto’s besteld voor leasebedrijven. Hiervoor werd geld ontvangen en vervolgens werden de bestelde wagens niet afgenomen. Het ontvangen geld verdween in de zakken van de verdachten of hun ondernemingen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Motorrijder met zijspan vliegt over de kop

Motorrijder met zijspan vliegt over de kop

regionaal nieuws

Slimme oplossing voor omgewaaide containers

Slimme oplossing voor omgewaaide containers




regionaal nieuws

Maximale werkstraf en rijontzegging voor dodelijke aanrijding

Maximale werkstraf en rijontzegging voor dodelijke aanrijding