Account
Logo
Zoeken
3.8 °C

Chauffeur zag bejaard slachtoffer niet

di 13 november 2007, 16.41 uur

LEEUWARDEN - Bij een aanrijding op de Easterbuorren in Boornbergum, op 17 maart, kwam een 78-jarige fietser uit Boornbergum om het leven. De man was van achteren aangereden door een 26-jarige automobilist uit Beetsterzwaag. Die verklaarde dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank dat hij de fietser finaal over het hoofd heeft gezien.

De man heeft überhaupt veel gemist die middag. Hij weet niets van een auto met aanhanger die voor hem reed, of van een fietser die hij voor de aanrijding heeft ingehaald. Ook een verkeersbord met de snelheidsaanduiding 30 kilometer per uur heeft hij volgens eigen zeggen niet gezien.

De Beetsterzwaagster reed waarschijnlijk dan ook iets te hard over de Easterbuorren, zo'n 50 km/u. Vanuit het niets was er de aanrijding. 'Opeens was er een man voor mij en hoorde ik een knal', zei de verdachte. Dat de automobilist een heel stuk kwijt was, vond de rechtbankvoorzitter nogal verontrustend. 'Het doet denken dat u er helemaal niet bij was'. De man had niet gedronken of drugs gebruikt.

Uit de ongevalsanalyse van de politie blijkt niet dat de fietser een onverwachte beweging heeft gemaakt. De bejaarde man kwam via de motorkap van de bestelwagen op de grond terecht. De bestuurder van de auto met aanhanger heeft zich nooit bij de politie gemeld. De Beetsterzwaagster begreep zelf ook niet hoe het heeft kunnen gebeuren. Hij heeft meteen contact gezocht met de nabestaanden, wat heel erg op prijs werd gesteld. De man voelt zich schuldig en verantwoordelijk voor de dood van het slachtoffer.

Eigenlijk vindt hij dat hij genoeg -waarschijnlijk levenslang- gestraft is. Daar dacht de officier van justitie anders over. De officier vond dat de bestuurder ' wel heel veel missers' achter elkaar heeft gemaakt. 'Het is bijna een black-out situatie. Dat baart mij zorgen'. De verdachte heeft volgens de officier 'zeer onvoorzichtig en onoplettend' gereden. 'Hij had de fietser kunnen en moeten zien', meende de officier, die een werksraf van 240 uur eiste en een rijontzegging van zestien maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.7%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'