Account
Logo
Zoeken
8.6 °C
Foto: WâldNet

Brand De Beijer ramp voor het dorp

vr 5 oktober 2007, 13.27 uur

RINSUMAGEAST - Rinsumageest wordt keihard getroffen door de brand die vrijdag in de vroege ochtend het dorpshuis ‘De Beijer’ volledig in vlammen liet opgaan. Bij aankomst van het eerste brandvoertuig bleek al dat de het vuur niet te stoppen was en dat het dorpshuis, de voorziening van alle verenigingen uit het dorp, niet te behouden was.

Jeltsje Braaksma, voorzitter van de Beijer noemt het “in ferskrikkelike ramp”. Onder andere de dartclub, gymnastiekvereniging, basisschool, biljartclub, damclub en het muziekkorps zijn in één keer hun onderkomen kwijt. Het korps lijkt in materialistisch opzicht het zwaarst getroffen te zijn, want naast het slagwerk en de vaandelkast zijn ook de muziekstukken door de vlammen verwoest.

De brandweer is de hele ochtend nog bezig geweest met bluswerkzaamheden. Het lijkt er op dat de brand in de buurt van de keuken is ontstaan, maar met zekerheid valt dat nog niet te zeggen. In één oogopslag is duidelijk dat er van het hele dorpshuis totaal niets meer over is. Op het moment dat de brand op zijn felst was, sloegen de vlammen over de hele breedte van het pand metershoog door het dak. Het is aan het inzicht en de inzet van de brandweer te danken dat de woning, die tegen het dorpshuis aan staat, behouden kon worden.

In Rinsumageest zitten de meeste verenigingen momenteel met de handen in het haar. Ruimte om bijeen te komen is er niet meer en ook het naastgelegen Damwoude heeft nog geen dorpshuis. Plannen voor een nieuw multifunctioneel centrum in ‘de Geast’ zijn er wel, al zal er nog minstens anderhalf jaar overheen gaan voordat het nieuwe dorpscentrum er daadwerkelijk staat. Voor Harry Zwanenburg, voorzitter van dorpsbelang, is het ook duidelijk; ‘It hert is út it doarp’.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
28%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
28%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!