Account
Logo
Zoeken
11.2 °C

Eis 5 jaar cel voor 'thuisterreur'

vr 27 april 2007, 0.05 uur

NOARDBURGUM - Jarenlang zou hij zijn gezin geterroriseerd hebben, de 47-jarige man uit Damwoude. Zijn twee stiefzoons zou hij regelmatig ernstig mishandeld hebben, zowel geestelijk als lichamelijk. Zijn ex-echtgenote zou hij een gehoorbeschadiging hebben bezorgd, door haar keihard op de oren te slaan. Ook zou hij kokend heet water over de vrouw hebben gegooid. Als klap op de vuurpijl deed de stiefdochter aangifte van jarenlang seksueel misbruik. Uit angst dat haar stiefvader haar moeder en haar broertjes iets aan zou doen, liet het meisje de man zijn gang gaan, zelfs nadat de echtscheiding al was uitgesproken.

Eis van vijf jaar cel
De officier van justitie sprak donderdag van 'thuisterreur'. Zij eiste voor de Leeuwarder rechtbank een celstraf van vijf jaar voor de Damwoudster, die bijna alles ontkent wat hem wordt verweten. De man geeft toe dat hij de twee jongens uit het gezin zo nu en dan wel eens sloeg en aan de haren trok. De onderlinge problemen moesten volgens hem vooral gezocht worden in een verschil in achtergrond en opvoeding.

Achtergrond van verdachte
De man is afkomstig uit het voormalig Joegoslavië. Over de opvoeding van de jongens had hij zo zijn eigen ideeën. Eén van de zoons was te 'zacht' vond hij, dus werd de jongen volgens de officier 'stelselmatig gekleineerd'. De stiefzoon lustte geen brood met slaatje, dus werd hij gedwongen om dat wel te eten. Als het andere zoontje een spelletje van zijn stiefvader won, kreeg hij straf. "Ik wou kijken hoe hij reageerde", zei de man.

Blauwe plekken
De jongens zouden meer dan eens mishandeld zijn, onder andere met een riem. De man zou een van de jongens zo hard aan het oor hebben getrokken dat het oor scheurde en begon te bloeden. Ook de ex-echtgenote zou zijn mishandeld. Mensen uit haar omgeving was het opgevallen dat de vrouw vaak onder de blauwe plekken zat. De verdachte wist wel hoe dat kon: hij gaf karatetrainingen, ook aan zijn ex. De blauwe plekken had ze op de trainingen opgelopen.

Sexueel misbruik of liefdesrelatie?
Dat hij zijn stiefdochter seksueel had misbruikt toen zij minderjarig was, ontkende de man. Eén keertje was er iets gebeurd volgens hem, dat was toevallig net toen hij werd betrapt. Er zou pas iets voorgevallen zijn nadat hij het gezin al had verlaten. Toen was er volgens hem sprake van 'een liefdesrelatie' tussen hem en zijn stiefdochter. Het meisje had juist gezegd dat de verdachte haar chanteerde: als ze niet bij hem thuis zou komen, zou hij haar moeder en haar broertjes iets aandoen. De man zou meermaals hebben gezegd dat hij vrienden had in het criminele milieu, om het gezin angst aan te jagen.

Angst voor verdachte
Het gezin had volgens de officier gekozen voor 'een overlevingsstrategie' omdat ze allemaal doodsbang waren voor de verdachte. Die angst is er nog steeds. Eind vorig jaar stuurde de man een sms'je waarin hij zwoer dat hij de nieuwe vriend van zijn ex zal vermoorden. Inmiddels zou hij er heel anders tegenover staan. Voor de zitting kwam de advocaat met een brief, waarin de verdachte zijn spijt betuigde en meedeelde dat hij nooit weer contact zou zoeken met het gezin. Dat herhaalde hij nog maar eens op de zitting: "Ik ga terug naar mijn eigen land. Zij zullen mij nooit meer zien."

Diepe wonden
Wat de officier betreft zal het in ieder geval nog een paar jaar gaan duren voor de man terug kan keren naar zijn geboorteland. De officier vond verder dat de schadeclaims van de vier slachtoffers moeten worden toegewezen. De twee jongens claimen respectievelijk 2300 en 1800 euro, de ex-echtgenote 1500 euro en de stiefdochter wil 14.000 euro. Uit de verschillende slachtofferverklaringen werd duidelijk dat het gebeurde diepe wonden heeft geslagen, bij alle gezinsleden. De uitspraak volgt over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt