Account
Logo
Zoeken
12.3 °C

Werkstraffen voor vechterij Drachten

di 17 april 2007, 0.40 uur

LEEUWARDEN - Bij een vechtpartij tijdens de Nacht van Drachten, in de vroege uurtjes van 25 mei vorig jaar op de Zuidkade, werd een van de betrokkenen afgevoerd naar het ziekenhuis met, naar later bleek, een jukbeen dat op zes plaatsen was gebroken. De vermeende dader, een 19-jarige inwoner van Twijzelerheide, zat maandag tegenover de politierechter in Leeuwarden.

Hij was in het gezelschap van twee maten, een 26-jarige dorpsgenoot en een 22-jarige inwoner van Zwagerbosch. Samen met een vierde kameraad waren ze volgens eigen zeggen die nacht ongewild terechtgekomen in een vechtpartij. De aanleiding was een opmerking van een van de vier richting een maat. Die opmerking werd door iemand anders verkeerd opgevat, waarna de boel uit de hand liep.

Een van de latere slachtoffers wilde vechten omdat een meisje - per ongeluk - een klap zou hebben gekregen. De 22-jarige zou het meisje een klap hebben gegeven. Maandag wist hij zeker - "honderd procent" - dat hij dat niet had gedaan. Wel had hij bijna een op de grond liggende jongen een schop tegen het hoofd gegeven. Een agent wist dat op het nippertje te voorkomen door de Zwagerbosser te tackelen. De oudste van de drie verdachten stelde dat hij zichzelf 'een beetje' had verdedigd, door om zich heen te slaan nadat hij een klap had gekregen.

De rechter achtte bewezen dat hij iemand een gebroken kaak - een scheur in het bot - heeft geslagen. Hij kreeg een werkstraf van honderd uur. De 19-jarige heeft volgens de rechter het stukgeslagen jukbeen op zijn geweten. Omdat de Twijzelerheidster een strafblad heeft - hij kreeg al eens drie maanden jeugddetentie voor een poging tot zware mishandeling - en omdat hij verantwoordelijk was voor het zwaarste letsel kreeg hij ook de hoogste straf: een werkstraf van 140 uur en twee maanden cel voorwaardelijk.

De rechter baseerde zijn beslissing op een drietal getuigenverklaringen. De verklaring van een vrouwelijke getuige die op de zitting werd gehoord noemde de rechter 'ongeloofwaardig'. De getuige zei dat zij de Twijzelerheidster had omgedraaid en bij de vechtpartij had weggehouden.

De Zwagerbosser had het kleinste aandeel in de vechtpartij. Hij werd veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur. De vierde verdachte - ook woonachtig in Twijzelerheide - moet nog terechtstaan. Vrijwel alle betrokkenen hadden gedronken. Of zoals een van de advocaten het onder woorden bracht: "Wie na de Nacht van Drachten om vier uur 's nachts op de Kaden loopt, heeft geen sapjes gedronken."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Eerste keer Koningsdag viering in Opeinde

Eerste keer Koningsdag viering in Opeinde

regionaal nieuws

Vier lintjes uitgereikt in Opsterland

Vier lintjes uitgereikt in Opsterland

regionaal nieuws

Gezellig Koningsmarkt in centrum van Burgum

Gezellig Koningsmarkt in centrum van Burgum



regionaal nieuws

Mooie oranje creaties bij optocht in Eanjum

Mooie oranje creaties bij optocht in Eanjum


regionaal nieuws

Aubade in Kollum

Aubade in Kollum


regionaal nieuws

Geslaagde 21e Kollumerkatloop

Geslaagde 21e Kollumerkatloop