Account
Logo
Zoeken
9.5 °C

'Inrijden op publiek was bewuste keus'

do 15 maart 2007, 16.00 uur

LEEUWARDEN - Een gevangenisstraf van 221 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk (gelijk aan voorarrest), een werkstraf van 240 uur, zes maanden elektronisch toezicht, een rijontzegging van vijf jaar en verplicht reclasseringscontact. Dat is de straf die de officier van justitie donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden eiste tegen een 26-jarige Drachtster, die op 5 juni vorig jaar op de Kolk in Surhuisterveen twee jonge mensen aanreed.

Poging tot doodslag oordeelde de officier, die aangaf dat hij best een hogere straf had kunnen eisen. "U kruipt door het oog van de naald". De officier hield rekening met de persoonlijke omstandigheden van de Drachtster, die een gezin heeft en kleine zelfstandige is.

De man was 5 juni samen met zijn zwager naar de autocross in Kollum geweest. De twee hadden al een paar kroegen bezocht, toen ze ruzie gekregen in een café aan de Kolk in Surhuisterveen. Het tweetal had behoorlijk gedronken en werd uit het café gezet. Buiten zouden ze ruzie hebben gezocht met een paar jongens die net uit een taxibusje stapten. Er vielen wat klappen over en weer, maar volgens verschillende getuigen bedaarde de boel ook weer snel.

De Drachtster haalde zijn auto op, reed volgens omstanders rustig de Kolk op en liet zijn zwager instappen. Vanuit het niets reed de man plotseling met hoge snelheid met de VW Vento achteruit. Iedereen stoof een kant op, behalve een 17-jarige meisje uit Surhuisterveen, dat met een been in het gips liep. Het meisje werd door de achterkant van de VW geschept en viel vervolgens onder de auto.

De auto reed met het rechterachterwiel over haar arm en over haar lichaam. Het meisje werd tientallen meters meegesleept. De Drachtster heeft daar volgens zijn zeggen niets van gemerkt. Volgens de Drachtster was hij aangevallen: "Ik voelde me daar bedreigd". Hij wist nog wel dat hij even later iemand anders bovenop de motorkap kreeg. Dat was toen hij met hoge snelheid vooruit reed, nadat het meisje ter hoogte van de Bentex onder de auto vandaan was gekomen. Bij het achteruitrijden was hij een paar keer op een Peugeot gebotst, die over de Kolk reed.

Volgens de omstanders was er geen enkele aanleiding voor de Drachtster om vooruit te rijden. De man zou een straal gas hebben gegeven en recht op de groep mensen zijn afgereden. Een 22-jarige inwoner van Drogeham kon niet tijdig wegkomen en zag geen andere uitweg dan boven op de motorkap te springen. Hij werd gelanceerd en kwam via de voorruit van de auto op zijn rug op de straat terecht. Ditmaal reed de Drachtster wel weg. De auto strandde uiteindelijk ergens in een weiland en werd weggesleept door de stiefvader van de verdachte. Die zei dat hij zich diezelfde nacht nog bij de politie had willen melden.

Daar geloofde de officier niets van. Door 'goed speurwerk' was de politie volgens de officier bij de twee mannen terechtgekomen. Ze werden op straat aangehouden, maar wilden eerst hun naam niet geven. De Drachtster wilde ook niet zeggen waar de auto stond. Een houding waar de officier 'weinig waardering' voor op kon brengen. De officier ging er van uit dat de verdachte er bewust voor heeft gekozen om op de groep in te rijden.

Het heeft de slachtoffers gestoord dat de man nooit rechtstreeks spijt heeft betuigd. Op de zitting deed hij dat wel. 'Te laat', vond de officier. De Drachtster zou wel geprobeerd hebben contact te zoeken met het meisje, maar die wilde daar niets van weten. Het ongeluk had grote gevolgen voor haar. Ze had kneuzingen en schaafwonden over het hele lichaam. Ze moest twee maanden thuis stil liggen op een ziekenhuisbed.

Ook de psychische klap was groot. Op het moment dat ze op straat lag, dacht ze dat haar laatste uur had geslagen. Ze kampt met een postraumatische stressstoornis, ze ziet de beelden van de auto en het ongeval nog geregeld voor zich. Ze is gestopt met haar opleiding en voelt zich fysiek 'gesloopt'. "Verschrikkelijk allemaal wat zij daar heeft meegemaakt", zei de verdachte. Het tweede slachtoffer heeft een andere baan moeten zoeken.

De uitspraak is over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



tech & media

Muziektheater zoekt zangers en acteurs

Muziektheater zoekt zangers en acteurs


regionaal nieuws

Vervanging Eysobrug in Kollum kost ruim 755.000 euro

Vervanging Eysobrug in Kollum kost ruim 755.000 euro


regionaal nieuws

Lelylijn: 'Er is maar één station en dat is Drachten'

Lelylijn: 'Er is maar één station en dat is Drachten'

regionaal nieuws

Raadsakkoord over uitbreiding Sluisfabriek in Drachten

Raadsakkoord over uitbreiding Sluisfabriek in Drachten


regionaal nieuws

Auto's in botsing op Lauwers in Drachten

Auto's in botsing op Lauwers in Drachten


regionaal nieuws

Lagere grenswaardes bij combigebruik van drugs in het verkeer

Lagere grenswaardes bij combigebruik van drugs in het verkeer

regionaal nieuws

Smallingerland: kleine windmolens op meer plekken

Smallingerland: kleine windmolens op meer plekken