Account
Logo
Zoeken
3.7 °C

Mogelijk duurzame kassen in Dokkum

ma 10 oktober 2005, 13.32 uur

DOKKUM - Er komt een onderzoek naar de komst van een zonneterp onder Dokkum. Dit is een kringloopcomplex waarin agrarische functies en wonen tot elkaar staan. Agrarische kassen leveren behalve glastuinbouwgewassen, ook energie die in een kringloop voor de woningen gebruikt kan worden. De gemeente Dongeradeel en Dantumadeel hebben dit maandag bekendgemaakt.

De aanleiding is het feit dat in het voorontwerp streekplan de stad Dokkum de status van een Regiostad heeft gekregen. De stad moet één van de stedelijke bundelinggebieden van Friesland worden. Van dit gebied maakt ook het noordelijke deel van Dantumadeel onderdeel van uit. Er dient een breed aanbod van woningtypen en woonmilieus te worden gerealiseerd. De woningbouw is verder van groot belang voor de sociaal-economische ontwikkeling van Noordoost Friesland.

De twee gemeenten hebben de handen ineen geslagen om invulling te geven aan het gebied en laten nu een voorverkennend onderzoek doen naar de haalbaarheid van de zonneterp. Het gaat bij het project in de kern om kringlopen van voedsel, water en huishoudelijk afval waarbij de zon de primaire energiebron is. De terp is een voorbeeld van vernieuwend duurzaamheidsdenken. Als het aan de gemeenten ligt, moet de zonneterp een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid in de regio. De eerste onderzoeksfase zal tot 1 januari 2007 gaan duren.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
85.7%
Nee  
7.6%
Geen mening  
6.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!