Account
Logo
Zoeken
8 °C

Tytsjerksteradiel legt ban Bijlsma uit

do 30 juni 2005, 16.48 uur

BURGUM - Het heeft enkele dagen geduurd, maar de gemeente Tytsjerksteradiel is donderdag met een officiële verklaring gekomen over het feit de Jelle Bijlsma uit Gytsjerk de komende twee jaar gepasseerd is voor het bermmaaien. Zo legt de gemeente uit dat het besluit in beslotenheid is genomen op 1 maart zodat het bedrijf verder geen schade zou krijgen door actieve bekendmaking. Nu het nieuws in de media kwam, komt de gemeente met een verklaring.

De letterlijke verklaring naar aanleiding van berichtgeving rond uitsluiting Jelle Bijlsma BV door het college van B&W van de gemeente Tytsjerksteradiel:

Besluit in vertrouwelijkheid genomen
Op 1 maart 2005 heeft het college van B&W van Tytsjerksteradiel in vertrouwelijkheid besloten om de komende twee jaar geen gebruik te maken van diensten van het bedrijf Jelle Bijlsma BV uit Gytsjerk. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft deze vertrouwelijkheid in acht genomen om het bedrijf Jelle Bijlsma BV geen verdere schade te berokkenen met betrekking tot de reputatie van het bedrijf. Dat is ook de reden dat het college hier niet actief over heeft gecommuniceerd. Nu er echter in de media berichten zijn verschenen over de uitsluiting van Jelle Bijlsma BV en de advocaat van dit bedrijf kennelijk zelf de openheid over deze zaak kiest, heeft het college de behoefte om via deze schriftelijke verklaring duidelijkheid te geven omtrent haar beweegredenen voor dit principiële besluit.

Inkoop- en aanbestedingsbeleid
Dit besluit is genomen op basis van het op 5 oktober 2004 vastgestelde gemeentelijk inkoop- en aanbestedingsbeleid waarin de volgende passage is opgenomen:

“De gemeente wenst alleen zaken te doen met bedrijven met een acceptabele bedrijfsvoering. Met bedrijven die bijvoorbeeld werknemers of leveranciers discrimineren of die er ontoereikende arbeidsomstandigheden op na houden wenst de gemeente geen zaken te doen. In het programma van eisen en in de bestekken kan van vorengaande blijk worden gegeven.”

Het bedrijf Jelle Bijlsma BV heeft in 2003 en 2004, al dan niet bewust, medewerking verleend aan illegale handelingen toen materieel van dit bedrijf werd gebruikt bij het afgraven van grond en het storten van bouw- en sloopafval. Het betreffende werk is uitgevoerd door een particulier te Ryptsjerk, de heer H. Bijlsma, één van de directeuren van Jelle Bijlsma B.V. Hij heeft op 25 november 2003 zelf verklaard dat het een particuliere activiteit betreft waar alleen hij verantwoordelijk voor is, maar dat daarbij wel materiaal van Jelle Bijlsma B.V. is ingezet. Daarmee heeft hij, als directeur, het bedrijf in diskrediet gebracht. De heer H. Bijlsma is op 10 februari 2005 door de economische politierechter veroordeeld voor het illegaal afgraven en afvoeren van grond en het storten van bouw- en sloopafval. Het college vond dat het juiste moment om haar positie in deze zaak te bepalen.

Hogere kosten
Het besluit om in de komende twee jaar geen gebruik te maken van de diensten van Jelle Bijlsma BV heeft ertoe geleid dat het maaibestek voor 2005 is gegund aan een ander bedrijf. De hogere kosten die dat met zich meebrengt wegen voor het college niet op tegen het schenden van haar principes.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân