Account
Logo
Zoeken
13.5 °C
Foto: Jelke Jongsma

Politie Noordoost Fryslân heeft BMW X1 op proef

wo 8 mei 2024, 21.15 uur

DOKKUM - De komende twee weken kun je de nieuwe BMW X1 van de politie tegen komen in Noordoost Fryslân. Politieagenten van het basisteam van deze regio hebben de BMW op proef voor de noodhulpdiensten.

Het proefmodel is vanaf woensdag een week lang 24/7 inzetbaar vanuit Dokkum voor de noodhulpdiensten en daarna nog een week vanuit Burgum. De auto zal daarna naar een basisteam in Drenthe gaan.

Specificaties BMW X1

De BMW heeft een topsnelheid van 208 km per uur en bereikt vanuit stilstand de 100 km/u in 9,2 seconden.

Nieuwe overeenkomst vanaf 2025

Politie Nederland heeft momenteel nog een overeenkomst met Mercedes. Vanaf januari 2025 tot december 2029 (met uitloop naar december 2032) zal dit worden overgenomen door BMW en Ford. Naast de X1's van BMW zal de politie ook Ford Kuga's gaan rijden.

Twee leveranciers

Er is door de politie bewust gekozen voor meerdere leveranciers. 'De politie contracteert bewust twee merken om flexibeler te zijn bij mogelijke leveringsproblemen', zegt Michel de Roos, voorzitter van de stuurgroep die belast is met de aankoop van de nieuwe auto's.

De proef

In de proefperiode rijden er van beide merken elk drie voertuigen rond in Nederland. Na deze proefperiode zal er worden geëvalueerd voordat de auto's daadwerkelijk zullen worden geleverd. De eerste uitlevering wordt medio 2025 verwacht als de proef slaagt. In totaal verwacht de politie ongeveer 1100 auto’s met een fossiele aandrijving af te nemen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fietser aangereden op rotonde in Drachten

Fietser aangereden op rotonde in Drachten