Account
Logo
Zoeken
12.6 °C
Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

wo 24 april 2024, 16.00 uur

HOUTIGEHAGE - Het was nog even flink kauwen voor de gemeenteraadsleden van Smallingerland. Een meerderheid ging uiteindelijk akkoord met de nieuwbouw van drie vrijstaande woningen aan de Dûnoarsdwei in Houtigehage.

Met tien tegenstemmen konden D66, PvdA, ELP, SLS het raadsvoorstel niet tegenhouden. De overige raadsfracties wilden niet opnieuw met buren en andere betrokkenen praten.

In de buurt worden de nieuwbouwplannen allerminst enthousiast ontvangen. De drie woningen nemen het uitzicht op de fameuze pingo Blauwe Dobbe weg, maar dat mag geen argument zijn als er wordt gebouwd, zo klonk het.

De drie wandelpaden vanaf de openbare weg bieden liefhebbers genoeg mogelijkheden om van het uitzicht en de waterplas te genieten, vertelde CU’er Oeds van der Wijk, "De nieuwe woningen doen daar geen afbreuk aan".

ELP’er Chiel Bolt was het niet met hem eens: "Je offert het uitzicht op een geweldig mooi en uniek stukje landschap aan drie woningen op".

Een amendement van D66 om het raadsvoorstel aan te passen, werd uiteindelijk niet ingediend. "Als we dat aannemen, dan blijft er niks van het raadsvoorstel over", erkende Jantine Klasema-Meister, die het amendement van tafel haalde voordat ze het indiende.

D66 verwacht dat de bouw van de drie woningen aan de Dûnoardswei afbreuk doet aan het dorpse karakter van Houtigehage. "Ze zijn op die plek helemaal niet nodig", aldus Klasema-Meister, die op andere locaties in het dorp wel mogelijkheden voor woningbouw ziet.

De voorstanders van het bouwplan verwachten dat de nieuwe bewoners eventuele overlast van het sportcomplex op de koop toenemen. "Als je daar komt te wonen, dan weet je dat voetbal andere emoties met zich meebrengt dan bijvoorbeeld biljarten."

De kritiek van omwonenden en de gebruikers van het sportcomplex twee weken geleden tijdens de Ronde Tafel vond afgelopen dinsdag gehoor bij de raadsminderheid. De betrokken raadsleden vonden dat de gesprekken met de directe buren en gebruikers van het sportcomplex opnieuw opgepakt moesten worden. Het participatietraject was volgens hen niet goed uitgevoerd. De meerderheid van de raadsleden waren het daar niet mee eens.

Lees ook: Kritiek op nieuwbouw naast sportcomplex Houtigehage

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Inbraak bij Kapsalon Promise in Drachten

Inbraak bij Kapsalon Promise in Drachten

regionaal nieuws

Verdwaalde schildpad gered van Drachtster straat

Verdwaalde schildpad gered van Drachtster straat

Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
54.2%
Nee  
20.6%
Geen idee  
25.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!





ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp