Account
Logo
Zoeken
19 °C
Coalitie Dongeradeel: ondernemers aan zet
Foto: WaldNet |  Van links naar rechts: Esther Hanemaaijer (CDA), Formateur Tineke Huizenga, Fedde Breeuwsma (FNP) en Rein Ferwerda (Christenunie)

Coalitie Dongeradeel: ondernemers aan zet

do 8 mei 2014, 13.14 uur

DOKKUM - De nieuwe coalitie van CDA, FNP en Christenunie doet met het nieuwe coalitieakkoord een groot beroep op burgers en ondernemers in de gemeente Dongeradeel. Het akkoord met als titel 'mear romte oan de mienskip' legt meer verantwoordelijkheden neer bij burgers en legt bij thema's als gratis parkeren en de koopzondag de bal terug bij ondernemers. De beoogde wethouders zijn de huidige wethouders Albert van der Ploeg, Pytsje de Graaf en Sicco Boorsma. Donderdag 15 mei worden ze tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd.

Bezuinigen
De 2,5 miljoen bezuinigingen worden gehaald door een korting op het budget voor wegenonderhoud van 18%, verdere bezuiniging op het groenbeheer, beheer van gebouwen en door het afstoten van begraafplaatsen. Deze zullen deels moeten worden opgevangen met de veel kleinere budgetten die de dorpen ter beschikking krijgen. Bezuinigingen op voorzieningen als sportvelden, zwembad, muziekschool en bibliotheek worden naar eigen zeggen zoveel mogelijk vermeden. Voor Dokkum wordt onderzocht of verplaatsing van sporthal De Trimmer een start kan zijn voor verdergaande herontwikkeling van het Harddraverspark.

Koopzondagen beperkt mogelijk
Ondernemers en winkeliers uit Dokkum moeten met een breed gedragen plan komen, wanneer ze een koopzondag willen. Op zondagmorgen mogen de winkels in ieder geval niet open in de stad, 's middags alleen wanneer de ondernemers met een goed plan komen. Voor 15 juni moet dit plan bij de gemeente liggen.

Gratis parkeren in Dokkum
De coalitie neemt in het akkoord geen standpunt in over het gratis parkeren in Dokkum. In de binnenstad kan op dit moment tot 11.00 gratis worden geparkeerd en op de randparkeerplaatsen is dit de hele dag gratis. Deze proef kostte de gemeente zo'n 3 ton. Tijdens de eerste raadsvergadering kwam het op dit onderwerp tot een flinke confrontatie. De coalitie wilde met een amendement het gratis parkeren in de binnenstad tot 11 uur terugdraaien en zo weer ruim 60.000 euro per jaar besparen. Dat amendement werd uiteindelijk ingetrokken.

Geld naar recreatie en toerisme
De coalitie ziet veel kansen voor professionalisering van de recreatie en het toerisme in Dokkum in de gemeente. Eventuele vrijkomende middelen wil de coalitie inzetten voor de uitvoering van het uitvoeringsplan recreatie en toerisme en de plannen voor Holwerd aan Zee. Er is 250.000 gereserveerd voor het beleid op het gebied van recreatie en toerisme.

Ook inwoners moeten meer zelf doen
Dongeradeel zet zich de komende jaren in voor meer betrokkenheid van inwoners die met elkaar invulling geven aan de eigen leefomgeving. Zo wordt er ingezet op eenvoudiger regelgeving, het afschaffen van onnodige regels, minder controle en meer vertrouwen. Ook wil de coalitie buurt-, wijk-, en dorpsinitiatieven ondersteunen met een uitvoeringsbudget.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fietser aangereden op rotonde in Drachten

Fietser aangereden op rotonde in Drachten



regionaal nieuws

Tineke Cruiming wint Miss Curve Nederland 2024

Tineke Cruiming wint Miss Curve Nederland 2024